Plastikkirurgi

Brystforstørrelse

En brystforstørrelse er en operasjon der man enten med kroppens eget vev eller med silikon proteser øker brystenes størrelse eller endrer utseende. Dette kan skyldes at man vil forandre formen eller korrigere forskjell i størrelse. Noen har små bryster fra naturens side og ønsker å øke størrelsen. Andre ønsker å korrigere forandringer som har skjedd i forbindelse med graviditet og amming eller etter kraftig vekttap.

Operasjonen fører til at man får mer volum i brystet som dermed blir strammere og mer spenstig. Vi har erfarne plastikkirurger som er sertifiserte brystkirurger. De kan hjelpe deg til å oppnå det beste resultatet.

Brystforstørrelse med implantat

Brystforstørrelse med silikon proteser er et av de vanligste plastikkirugiske inngrepene. På Barentsklinikken bruker vi bare proteser av høy kvalitet fra ledende produsenter som over lang tid har vist seg å være trygge og gi et vellykket resultat. Våre implantater er fra Sebbin og Mentor. Det finnes runde proteser og anatomiske, dråpeformede. Begge typer kommer i en rekke varianter.

Plastikkirurgen vurderer hva som vil være best for deg utfra ditt utgangspunkt og hvilken form og størrelse du ønsker. Sammen blir dere enige om hvordan sluttresultatet skal bli. Protesen legges inn via et lite snitt i furen i underkant av brystet og plasseres enten under brystkjertelen eller under muskelen. Den hindrer ikke fysisk aktivitet eller amming. Inngrepet gjøres i narkose og tar 1-2 timer.

Etter operasjonen har man litt ubehag, men sjelden mer enn at det kan behandles med reseptfrie medisiner. Hevelse og eventuell ujevnhet avtar gradvis. Det anbefales at man døgnet rundt de 4 første ukene og deretter 4 uker på dagtid har på en BH som er spesiallaget for postoperativ bruk. Sårkontroll gjøres etter en uke og kontroll hos plastikkirurgen etter 3 måneder.

Fysisk aktivitet og trening kan gradvis gjenopptas etter 5 uker og vanlig BH med bøyle kan brukes etter 8 uker. Man kan begynne på jobb igjen etter 2-14 dager avhengig av hvilken type jobb man har. For de fleste er det nok med en uke, men har du en fysisk krevende jobb, bør du sette av minst 2 uker. Det gis ikke sykemelding til operasjon for brystforstørring.

Brystforstørrelse med eget fett

Det siste nye er brystforstørrelse med fettvev fra din egen kropp. Fett kan høstes fra mage, rumpe eller lår. Etter bearbeiding med en spesiell metode (link til Q-graft, lipocollector?) kan fettet transplanteres til brystene. Dette gjøres med noen tynne nåler. Resultatet er et naturlig, mykt bryst uten noen fremmedlegemer.

Denne teknikken egner seg godt når man ønsker en brystforstørrelse, men ikke vil ha silikon implantat. Den egner seg spesielt godt hvis man ønsker en lett forstørrelse av brystene, tilsvarende 1 cup. Hvis du vil ha en større forstørrelse av brystene, er det bedre å legge inn implantat, eller eventuelt å kombinere implantat og fett-transplantasjon. Metoden er også velegnet for korrigering av forskjellig størrelse på brystene. Da kan man fylle på volum akkurat der det trengs. Hva som er beste metode for deg diskuterer du med kirurgen under konsultasjonen før du settes opp til operasjon.

Postoperativ rekonvalesens etter brystforstørrelse med eget fett er som for operasjon med protese.

Dersom du er storrøyker eller -snuser, har dårlig regulert diabetes eller arvelig disponering for brystkreft anbefaler vi ikke denne metoden.

Mammografi er obligatorisk før operasjon og 12 måneder etter.

Brystløft

Brystene forandrer seg med alderen og mister sin ungdommelige form. Graviditet, amming og store vektforandringer kan akselerere denne forandringen og gjøre at brystene blir slappe og hengende med lavtsittende brystvorter. Dette kan ikke korrigeres med bare proteser eller eget fett. Man må gjøre et brystløft hvor overflødig hud fjernes, brystet strammes og brystvorten flyttes opp. Det resulterer i rundere og høyere bryster med et utseende som er nærmere sin opprinnelige form.

Operasjonen kan kombineres med en brystreduksjon eller en brystforstørrelse hvis du ønsker å minske eller øke volumet av brystene. Operasjonen tar 2,5-3 timer. Dette inngrepet gir vanligvis ikke anledning til sykemelding. Hvis det gjøres på medisinsk indikasjon, for eksempel på grunn av eksemdannelse under brystene, kan det gis sykemelding.

Operasjon av øyelokk

Den tynne huden i øyelokkene blir mindre elastisk med alderen. Det fører til overskudd av hud i øvre øyelokk og gjør at øyelokkene blir rynkete og blir hengende lenger ned. I uttalte tilfeller resulterer det i innskrenkning av synsfeltet og da kan du ha rett til operasjon på medisinsk indikasjon som dekkes av det offentlige. I de fleste tilfellene er det imidlertid et kosmetisk inngrep som pasienten selv må dekke. Resultatet av operasjonen er at huden blir glattere og du føler deg og ser mer våken og opplagt ut.

Poser under øynene kommer på grunn av utposning av fettvev som synker ned. Dette skyldes også redusert elastisitet og styrke i huden og de små øyemusklene. Dette kan korrigeres med operasjon på de nedre øyelokkene. Operasjon på øvre og nedre øyelokk kan gjøres samtidig hvis det er behov for det.

Noen ganger skyldes den løse huden rundt øynene at huden i pannen har seget nedover. Da vil det være riktig å gjøre et øyebrynsløft eller panneløft i stedet for eller eventuelt sammen med operasjon på øyelokkene. Hva som er riktig i ditt tilfelle vil kirurgen fortelle deg under konsultasjonen.

Operasjonen tar 45-60 minutt. Etterpå blir du sittende i en hvilestol med kjøling på øynene. Du kan reise hjem etter 1-2 timer. Det anbefales å kjøle ned øynene med jevne mellomrom de to første dagene. Dette og andre forholdsregler får du informasjon om før hjemreise.

Bukplastikk

I denne operasjonen fjernes hud med tilhørende fettvev fra magen som har blitt overflødig etter kraftig vektnedgang. Vekten må være stabilisert før man settes opp til operasjon. Stygge arr og strekkmerker kombinert med løs hud kan også være en grunn til å gjøre en bukplastikk. En full bukplastikk med løsning av huden helt opp til brystbenet og flytting av navlen tar 2-3,5 timer og gjøres i narkose. Du får et «bikinisnitt» som går hele veien fra side til side. En liten bukplastikk nedenfor navlen kan gjøres i lokalbedøvelse og er et enklere og hurtigere inngrep. Snakk med kirurgen ved den preoperative konsultasjonen om hva som er best i ditt tilfelle.

 

Forberedelser før operasjonen

Du må skaffe et elastisk magebelte for kompresjon av operasjonsområdet. Dette får du kjøpt hos en bandagist og du tar det med deg når du kommer til operasjon.

Dersom du røyker eller bruker snus må du slutte med det minst 6 uker før og holde opp minst 6 uker etter operasjonen. Pågående nikotinbruk reduserer blodsirkulasjonen og øker risikoen for infeksjon og dårlig sårtilheling.

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, må du ta kontakt med oss for å få informasjon om hvordan det skal håndteres. De siste 2 ukene før operasjon bør du heller ikke ta tran eller andre produkter som inneholder Omega 3 da de også virker inn på blødningstendensen.

Du må ordne med en ansvarlig voksen person som henter deg på klinikken og blir hos deg det første døgnet.

Operasjonsdagen skal du dusje, men du kan bruke vanlig såpe. Det er ikke nødvendig å bruke Hibiscrub eller andre hudirriterende produkter.

Du skal være fastende i minst 6 timer før operasjonsstart. Det går bra å drikke litt vann, saft, te eller kaffe uten melk inntil 2 timer før. Melk, melkeprodukter, juice og brus skal unngås.

 

Etter operasjonen

Det legges inn 2 dren i sårflaten, ett på hver side. Disse fjernes normalt etter 1-3 dager, så snart det kommer < 30 ml/døgn. Drenene kan fjernes hos oss eller hos fastlegen.

Vi anbefaler at man blir på klinikken til neste dag. Dette er dels for å redusere blødningsrisikoen og dels fordi man har godt av litt hjelp og pleie første tiden etter operasjonen.

Sykemelding kan skrives hvis operasjonen er på medisinsk indikasjon. Rent kosmetiske operasjoner gir ikke grunnlag for sykemelding. Man kan begynne å jobbe igjen etter 2-3 uker, avhengig av hvilken jobb man har. Man kan regne med å være i vanlig fysisk aktivitet etter ca 4 uker, men det endelige resultatet av operasjonen ser man først etter ½-1 år.

 

Komplikasjoner som kan oppstå

Det kan oppstå blødning eller infeksjon.

Kirurgen bruker mye tid på å stoppe mikroblødninger fra bittesmå blodkar og det er derfor helt tørt i operasjonsfeltet når såret blir lukket. Allikevel kan det oppstå blødning etterpå. Sånne blødninger er svært sjeldne, men det er en stor sårflate og løst vev som gjør at det kan samles blod i sårområdet uten at det kommer noe ut. Det er derfor vi legger inn dren så vi har kontroll på en eventuell blødning som oppstår.

Infeksjon er også svært sjelden, men den store sårflaten gjør at man må være ekstra oppmerksom på tegn til infeksjon etter disse operasjonene. Tegnene vil være feber og/eller varme, rødme, hevelse og økende ømhet. Oppsøk legevakt eller ta kontakt med oss hvis du er i tvil.

En annen sjelden komplikasjon er at det kan bli en ansamling av vevsvæske i små hulrom. Dette kalles serom. De forsvinner ofte av seg selv, men noen ganger må de tømmes. Dette behandles enkelt med et lite inngrep i lokalbedøvelse hvor man stikker en nål inn i hulrommet og suger ut væsken.

Les mer om generelle tiltak før alle operasjoner her

Ta kontakt med oss